Is een bod op een woning altijd bindend?

Wie zijn droomwoning wil bemachtigen, moet vaak snel zijn. Voor u het weet gaat een ander ermee aan de haal. Maar soms is snel té snel. Want wat als u een bod uitbrengt, er een addertje onder het gras blijkt te zitten en u op uw stappen wil terugkeren? Kan dat zomaar? Of is een bod altijd bindend en bestaat er geen weg terug?
 

Een bod is nooit vrijblijvend

Helaas, eens een bod is uitgebracht en de verkoper dit aanvaardt, is de verkoop een feit. Ongeacht de manier waarop dit plaatsvond: zowel mondeling als schriftelijk is een bod dus bindend. Enkel wanneer de verkoper het bod nog niet aanvaard heeft, kan u het bod nog intrekken.

Is er een koopovereenkomst gesloten en wilt u daar als koper toch onderuit, dan pleegt u contractbreuk. En daar hangt vaak een prijskaartje aan vast: zo kan de verkoper een schadevergoeding eisen, wat algauw 10% van de aankoopprijs kan bedragen.
 

Een aantal voorzorgsmaatregelen

Vermijd lastige situaties met deze tips:

  • Denk altijd goed na vooraleer u een bod uitbrengt, zelfs al is er enige tijdsdruk. Een woning aankopen is een grote stap, en daar wil u natuurlijk geen spijt van krijgen.
  • Informeer bij de bank hoeveel u precies kunt lenen. Een bod doen dat uw budget overstijgt, is geen goed idee.
  • Breng uw bod altijd schriftelijk uit: zo voorkomt u verwarring en is er geen discussie mogelijk.
  • Vermeld een vervaldatum: wanneer u dit niet doet, is uw bod in principe eeuwig geldig.
  • Formuleer een aantal opschortende voorwaarden (zoals het verkrijgen van een woonkrediet).

Op zoek naar een woning? Neem zeker een kijkje in ons aanbod. Of wilt u eerder een woning verkopen? Dan adviseren wij u graag. Contacteer ons voor meer informatie!

Wenst u gecontacteerd te worden hierover?