Hervorming registratierechten: wat betekent het en wanneer gaat het in?

Het staat vast: vanaf 1 juni 2018 betaalt (bijna) elke Vlaming een vast tarief van 7% aan registratierechten bij de aankoop van een nieuwe gezinswoning. Geen klein of groot beschrijf meer, maar een duidelijke regeling die niet langer gebaseerd is op het kadastraal inkomen uit vroegere tijden. En die zoveel mogelijk mensen de kans biedt om een woning aan te kopen.
 

Wat was de oude regeling?

Zodra u een woning koopt, betaalt u daar belasting op: de zogenaamde registratierechten. Hoeveel dat was, hing tot voor kort af van het verouderde kadastraal inkomen. En dat betekende: ofwel een tarief van 5% (bij klein beschrijf) ofwel 10% (bij groot beschrijf). Tijd om daar een einde aan te stellen en het kopen van een woning toegankelijker te maken voor iedereen, vond de Vlaamse regering.
 

Wat wordt de nieuwe regeling?

Volgens de nieuwe regeling zullen we nu allemaal 7% betalen, ongeacht de aankoopprijs. Daar zijn natuurlijk enkele voorwaarden aan verbonden: het moet gaan om uw enige gezinswoning én u moet er binnen de twee jaar in trekken. De meeneembaarheid van de registratierechten, waarbij u als koper een deel van deze kost bij uw vorige woning kunt aftrekken van de belasting op uw nieuwe woning, blijft wel behouden (met een plafond van 12.500 euro).
 

Zijn er uitzonderingen?

Toch wordt er nog steeds een onderscheid gemaakt tussen kleine en grote woningen. Wie een bescheiden woning van niet meer dan 200.000 euro koopt, krijgt namelijk een korting van 5.600 euro op de registratierechten. In de kernsteden of de Vlaamse rand wordt dat aankoopbedrag zelfs verhoogd naar 220.000 euro. En dat betekent dat deze groep mensen uiteindelijk minder dan 5% aan registratierechten zal moeten betalen.

Ook wie energie-efficiënt renoveert, krijgt korting: doet u binnen de vijf jaar na aankoop een energetische renovatie, dan betaalt u maar 6% registratierechten. Wie die belofte niet nakomt, moet uiteraard wel bijbetalen.

Op zoek naar een nieuwe woning? Bekijk ons aanbod!

Wenst u gecontacteerd te worden hierover?