Huurder of verhuurder: wie draait op voor herstellingen?

Schade aan een huurwoning is bijna niet te vermijden: is het niet door een onvoorzichtigheid, dan is er op z’n minst weleens schade door overmacht of simpelweg slijtage. En dan moeten er natuurlijk herstellingen plaatsvinden. Maar wie moet daarvoor opdraaien: de huurder of de huisbaas? Om discussies te vermijden, stelt de huurwet duidelijke regels. En die vatten we graag even samen.
 

De plichten van de huurder

Volgens de wet moet een huurder de woning onderhouden ‘als een goede huisvader’. En daar valt niet enkel een regelmatige schoonmaakbeurt onder: ook kleine, zogenaamde huurherstellingen zijn op kosten van de huurder. Daarbij gaat het om relatief frequente herstellingen die een rechtstreeks gevolg zijn van het gebruik van het pand:

  • Schade aan vloertegels
  • Schade aan ruiten (tenzij er sprake is van overmacht, zoals bij een hagelstorm)
  • Schade aan het schrijnwerk (deuren, ramen, etc.)
  • Schade aan de bepleistering
  • Schade aan haarden en schoorsteenlijsten of -mantels

Ook wanneer de huurder of een kennis van de huurder schade toebrengt aan de woning door een onvoorzichtigheid, zijn de herstellingskosten uiteraard voor zijn of haar rekening.
 

De plichten van de verhuurder

Voor huurders zal het een opluchting zijn dat de grootste kosten doorgaans door de huisbaas betaald moeten worden. Denk bijvoorbeeld aan grote onderhoudswerken aan het dak of de ruwbouw van de woning. Maar ook kleine herstellingen die te wijten zijn aan slijtage, ouderdom of overmacht vallen buiten de verantwoordelijkheid van de huurder.

Wel is het zo dat een huurder de huisbaas (of de vastgoedbeheerder) altijd meteen aangetekend op de hoogte moet brengen van iedere vorm van schade. Zo kan de verhuurder op tijd maatregelen treffen en om grotere kosten te vermijden. Doet de huurder dit niet, kan het zijn dat hij zelf zal moeten instaan voor de herstelling.
 

Wet is wet

Tot slot nog één ding: de wet is altijd waarheid. In een huurovereenkomst voor een doorsnee woning kan dus niet worden afgeweken van deze regels. Probeert uw huisbaas bepaalde kosten naar u door te schuiven? Laat hem of haar dan weten dat de wet daar een stevig stokje voor steekt.

Interesse om een woning te huren? Bekijk ons aanbod! Of zoekt u een ervaren vastgoedmakelaar die de verhuur van uw woning op zich kan nemen? Neem dan zeker contact met ons op.

Wenst u gecontacteerd te worden hierover?