Kan een verhuurder een huurwaarborg van 3 maanden eisen?

Voor veel huurders is er een wezenlijk verschil tussen een huurwaarborg van 2 maanden betalen versus een waarborg van 3 maanden op tafel leggen. Maar mag een verhuurder dat laatste zomaar vragen? Of legt de wetgeving strenge regels op? 
 

De regel

Volgens de wet mag een huurwaarborg op een geblokkeerde rekening maximaal 2 maanden bedragen. Toch zijn er een aantal uitzonderingen op deze regel. Vraagt een verhuurder toch drie maanden borg, dan kan het zijn hij een beroep doet op een van deze uitzonderingen.
 

De uitzonderingen

Er zijn 3 situaties waarin de huurborg toch 3 maanden kan bedragen:

  1. De huurder wil de borg in schijven betalen. In dit geval verloopt de betaling via de bank van de huurder en mag hij een borg van 3 maanden, te betalen binnen de 3 jaar, niet weigeren.
  2. De huurder schakelt het OCMW in om de borg voor te schieten. Het OCMW sluit dan een overeenkomst met een bank voor een bedrag van maximaal 3 maanden.
  3. De verhuurder en huurder sluiten een verzekering af als waarborg (bv. Korfine). Ook hierbij geldt een maximum van 3 maanden in plaats van 2 maanden.
     

De toekomst

Er is een goede reden waarom velen in de war zijn over de regelgeving rond de huurwaarborg. De Vlaamse regering heeft immers beslist dat de basisregel in de toekomst wél een huurwaarborg van 3 maanden zal zijn.

Deze nieuwe regel wordt enkel werkelijkheid indien ook de renteloze, anonieme huurwaarborglening wordt goedgekeurd. Dit alles kan ten vroegste op 1 september 2018 ingaan, en zal enkel gelden voor huurcontracten die na die datum worden aangegaan.

Verandert de wetgeving? Wij houden het in de gaten. Volg ons op Facebook en blijf op de hoogte!

Wenst u gecontacteerd te worden hierover?