Tien jaar garantie bij aankoop van een nieuwbouwwoning

Scheurtjes in de gevel, een lekkend dak, slecht geplaatste funderingen ... Het zijn gebreken die allesbehalve thuishoren in een nieuwbouwwoning. Gelukkig denkt de wet daar precies hetzelfde over. Om die reden rust er een tienjarige aansprakelijkheid op bouwspecialisten wanneer er na aankoop gebreken opduiken die de stabiliteit van de woning in het gedrang brengen. Een opluchting voor elke koper! Maar wanneer kan u daar al dan niet een beroep op doen?
 

Tienjarige aansprakelijkheid: wat houdt het in?

De wet stelt het volgende:

BW: Indien een gebouw dat tegen vaste prijs is opgericht, geheel of gedeeltelijk teniet gaat door een gebrek in de bouw, zelfs door de ongeschiktheid van de grond, zijn de architect en de aannemer daarvoor gedurende tien jaren aansprakelijk.

Met andere woorden:

  • Er is sprake van een ernstig gebrek
  • Het gebrek vormt een bedreiging voor de stevigheid van het gebouw
  • Het gebrek is te wijten aan een fout van een bouwpartner
  • De bouwpartner in kwestie is tot tien jaar na aankoop verantwoordelijk voor de herstelling

Ter aanvulling: uit de rechtspraak blijkt dat ook ingenieurs en studiebureaus aansprakelijk kunnen zijn.
 

Wanneer gaat de tienjarige aansprakelijkheid in?

Het is niet helemaal duidelijk wanneer de tienjarige aansprakelijkheid nu effectief van start gaat. Algemeen wordt aangenomen dat het moment van oplevering het startpunt is. Is er zowel een voorlopige als een definitieve oplevering, dan wordt er gekeken naar de definitieve oplevering.
 

En wat met lichte gebreken?

Ook voor minder grote gebreken kan de aannemer of architect aansprakelijk worden gesteld. Denk aan een gebrekkige akoestische isolatie, kleine vochtproblemen of vloertegels van slechte kwaliteit. Als deze gebreken niet zichtbaar waren op het moment van oplevering, ligt de verantwoordelijkheid bij de bouwspecialist.

Omdat er voor dit soort gebreken geen wetgeving is vastgelegd, kan de termijn van aansprakelijkheid voer voor discussie zijn. Vaak wordt deze dan ook bepaald in de koopovereenkomst.

Algemeen geldt: merkt u na aankoop een licht of ernstig gebrek op aan uw woning? Breng de projectontwikkelaar, architect of aannemer dan binnen een redelijke termijn op de hoogte. Hoe sneller dit gebeurt, hoe groter de kans dat u ontsnapt aan eventuele herstellingskosten.

Interesse in een van onze nieuwbouwwoningen? Aarzel niet om ons te contacteren voor meer informatie.

Wenst u gecontacteerd te worden hierover?